Obyvatelia Horárskej ul. v Prešove čakajú na geologický prieskum

25.10.2010 Prešov

Poškodenia rôzneho rozsahu zaznamenali statici na 12 rodinných domoch.
Na stenách sa objavili praskliny, v niektorých prípadoch došlo k nakloneniu múrov a trhliny zaregistrovali aj na chodníkoch a zatrávnených plochách. Na základe odporúčaní, už v júni štyri rodiny domy opustili, momentálne sú neobývané dva.
V rámci výkonu štátneho stavebného dohľadu dnes zástupcovia Stavebného úradu v Prešove spolu so statikom monitorovali aktuálny stav nehnuteľností. Vedúci Stavebného úradu v Prešove Marián Harčarík pre TASR uviedol, že všetci majitelia poškodených domov dostali v júni statický posudok s navrhnutými opatreniami, ako sa majú správať, čo treba sledovať a koho majú kontaktovať v prípade, že sa budú trhliny zväčšovať, alebo sa objavia nové.
Harčarík konštatoval, že zmeny zaznamenali len na jednom z rodinných domov, v ostatných od júna nedošlo k nejakým posunom a zväčšovaniu trhlín.
\"Od stredy (27.10. ) by mali nastúpiť geológovia a robiť podrobný inžiniersko-geologický prieskum celého územia. Začiatkom decembra by sme mali mať záverečnú správu. Až záverečná správa nám preukáže, či ten svah je stabilný, alebo treba robiť nejaké sanačné opatrenia, \" povedal vedúci úradu.
Na výsledky geologického prieskumu netrpezlivo čaká aj majiteľka najviac poškodeného domu Ľudmila Velčeková. V čase, kedy došlo k zosuvu, bola na návšteve u svojho syna v zahraničí. Kým sa vrátila, príbuzní spolu so susedmi jej dom vysťahovali.
Momentálne býva na sídlisku, kde si zadovážila lacnejší byt a opravuje ho. \"Začali sme stavať v roku 2000 a v júni 2002 sme sa nasťahovali. No a v júni presne o osem rokov sa toto stalo. Bola by som veľmi rada, keby ten geologický prieskum dopadol tak, aby sa dom dal opraviť, \" hovorí majiteľka.
Podobné želanie má aj Renáta Fujdalová, ktorá sa zo svojho domu v júni vysťahovala. Teraz ich štvorčlenná rodina býva v prenajatom byte. Spolu s manželom najskôr uvažovali, že sa už do tohto domu nevrátia, ale časom rozhodnutie zmenili a na základe geologického prieskumu sa rozhodnú, či sa pustia do opravy.
Harčarík pripomenul, že podobný monitoring prebehne na budúci týždeň aj v lokalite Pod Wilec hôrkou. Dodal, že na základe žiadosti jedného majiteľa, Stavebný úrad v Prešove vydal povolenie na zbúranie záhradného domčeka na tejto ulici.
 

Vyberte región

mark